Társadalom \\ 2010-02-19
Politikusok rokonszenvindexe 2009. december

A Forsense 2009 végén is megvizsgálta a vezető politikusok népszerűségét. Kósa Lajos volt a legkedveltebb magyar politikus, Orbán Viktor a népszerűségi lista második helyén szerepelt Sólyom Lászlóval együtt. A szocialista politikusok megítélése romlott, a fideszeseké viszont nőtt az utolsó negyedévben.

2009. szeptemberhez hasonlóan az országosan ismert politikusokra adott osztályzatok átlaga decemberben is gyengébb volt a közepesnél. A felsoroltak közül mindössze három politikus átlagos megítélése volt jobb a hármas osztályzatnak megfelelő átlagpontszámnál: Kósa Lajos (61 pont), Orbán Viktor (55 pont) és Sólyom László (55 pont) értékelése haladta meg az 50 pontot. A népszerűségi lista elején a köztársasági elnök kivételével Fidesz-politikusok álltak, akik rokonszenvindexe nőtt, vagy stagnált az őszi eredményekhez képest. Orbán Viktor és Navracsics Tibor rokonszenvindexe 3-3 ponttal növekedett, ezzel szemben az MSZP politikusai közül Bajnai Gordon és Mesterházy Attila indexpontszáma gyakorlatilag változatlan maradt, Gyurcsány Ferencé 4, Szili Kataliné pedig 6 ponttal esett vissza. Az ősz folyamán a nyárihoz képest ellentétes irányú folyamat zajlott le, hiszen akkor az MSZP politikusainak népszerűsége nőtt, és a Fideszeseké csökkent. Mindez azt jelenti, hogy az év végi politikusi rokonszenvindexek gyakorlatilag megegyeznek a 2009. júniusi EP választás után mért értékekkel, az egyetlen kivételt Bajnai Gordon jelentette: a kormányfő meg tudta tartani a nyár folyamán elért eredményét.Az SZDSZ és a Jobbik politikusainak népszerűsége változatlan maradt, a rokonszenvlista második felében találkozhattunk a neveikkel, a legnépszerűtlenebb magyar politikust, Gyurcsány Ferencet Retkes Attila és Vona Gábor előzte meg a rangsor végén. A két párt vezetőjének ismertsége sem javult számottevően: Retkes Attilát a választók 56, Vona Gábort 67 százalékuk ismerte. Az ismertség szempontjából az év végi időszak legnagyobb nyertese a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje volt, Mesterházy Attilát szeptemberben még csak a kérdezettek 61, decemberben azonban már 80 százaléka ismerte. Az MDF politikusai közül, Dávid Ibolya eredménye decemberben 3 ponttal volt rosszabb, mint ősszel, –így a felsorolt három politikusnő között ekkor már nem csak Szili Katalin, hanem Morvai Krisztina is megelőzte az MDF elnökét–, Bokros Lajos rokonszenvindexe pedig változatlanul 45 pont volt.

Módszertan:

A Forsense a Századvéggel közös választáskutatási programjában kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2009. december 8. és 17. között, melynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel aktuális politikai, közéleti kérdésekről. A mintavétel alapjául a telefon-előfizetőket tartalmazó adatbázis szolgált, a válaszadók meghatározása több-szempontú rétegzett véletlen kiválasztással történt, a mintavételből fakadó hibák iteratív súlyozás segítségével kerültek korrigálásra. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. Az itt közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

 

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva