Gazdaság \\ 2015-02-04
Okoseszközök használata a tájékozódásban

Az emberek több mint kétharmada használ valamilyen tájékozódást segítő eszközt szabadidős tevékenysége során, legtöbben papíralapú térképet, de az okostelefonos műholdas térkép is igen elterjedtnek számít. Az okostelefon megléte önmagában fontos háttérváltozó, akik rendelkeznek ilyen eszközzel, azok közül sokan használják tájékozódásra is. Az okostelefon-tulajdonosok az eszköz térkép funkcióját többen használják (47 százalék), mint papíralapú térképet (40 százalék), ugyanakkor a számokból az is látható, hogy a készülék nem szorította ki – csupán háttérbe szorította – a hagyományos tájékozódási formát.
Ezen tájékozódást segítő technikai alkalmazások használata függ a kérdezettek szocio-demográfiai hátterétől is, hiszen a fiatalok, a legalább érettségivel rendelkezők és jobb anyagi helyzetűek között nagyobb a használók aránya. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezekben a csoportokban sokkal jelentősebb az okostelefon-penetráció, vagyis e különbségeket mindenekelőtt az okostelefon-használat csoportsajátos jellegzetességei okozzák.

 

 

A kérdezettek több mint fele használt már közlekedéshez műholdas helymeghatározást. Két eszköz számít elterjedtnek, az okostelefon, illetve a GPS. Az okostelefonos helymeghatározást inkább a fiatalok és naponta internetezők használják, a GPS-t az idősebbek (főleg középkorúak), a jobb anyagi helyzetűek, és akik ritkábban vagy sosem interneteznek. A mobil eszközök közül a laptopot és a táblagépet jóval kevesebben használják helymeghatározásra, a laptop esetében vélhetően ennek a készülék mérete az oka, míg a táblagép tulajdonosok nagy részének valószínűleg van okostelefonja is, ami könnyebben használható erre a célra. További jellegzetessége a laptopnak és a táblagépnek, hogy az okostelefonnal rendelkezőkhöz képest többen használják helymeghatározásra kiváló anyagi helyzetűek és diplomások. Másik sajátosság, hogy az okostelefont nagyobb arányban használják helymeghatározásra a nők, a laptopot és táblagépet pedig férfiak.

 

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva