Közélet \\ 2009-02-23
Nagy pofon az MSZP-nek februárban – 2009. február

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának 2009. február 10-19. közötti adatfelvétele szerint roppant mértékben nőtt a két nagy párt közötti támogatottsági különbség. A Fidesz szavazótábora az összes megkérdezett körében több mint kétszeres, a biztos szavazó pártot is választók csoportjában több mint háromszorosa az MSZP-ének. A lakossági közérzet soha nem volt olyan rossz, mint most februárban. Januárhoz képest 10 százalékponttal nőtt a kormányváltást akarók aránya.

Történelmi mélyponton a lakossági hangulat

2008 februárjában mélypontra süllyedt a lakossági hangulat változását mérő Közérzeti Index értéke. A 100 fokú skálán mért 20 pontos érték 7 ponttal alacsonyabb a januári felmérésünk során mértnél. A több évre visszatekintő felméréssorozat során egyszer sem állt ilyen alacsonyan az általános lakossági közérzet mutatószáma. A megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka adott közepesnél jobb osztályzatot arra a kérdésre, hogy megítélésük szerint hogyan mennek a dolgok az országban. Ezzel szemben 77 százalékra (+13 százalékpont) emelkedett azok aránya, akik 1-es vagy 2-es osztályzatot adtak az ország dolgainak alakulására.

Összes megkérdezett, Fidesz – MSZP: 28:12

A közhangulat romlását nem kísérte a választási részvételi hajlandóság csökkenése. A megkérdezettek 58 százaléka mondta biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének. Ez az arány gyakorlatilag megegyezik a januári értékkel.

A pártválasztási-adatok a támogatottsági olló nyílásáról tanúskodnak. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg 28 százalék (+4 százalékpont január óta), az MSZP-é pedig 12 százalék (-3 százalékpont). A kormányzópárt támogatottsága tehát újból a 10 százalékos küszöbhöz közelít.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF támogatottsága 3 százalék az összes választásra jogosult körében, míg a szabad demokraták támogatottsága 1 százalék, csakúgy, mint a Jobbiké. Az összes többi párt együttes támogatottsága szintén mindössze 1 százalékos.

Biztos szavazó pártválasztók, Fidesz – MSZP: 68:21

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül jóval nagyobb mértékben nőtt a Fidesz-előny, mint a teljes lakosság esetében. A biztos szavazó pártválasztók 68 százaléka voksolna most vasárnap a legnagyobb ellenzéki pártra (+13 százalékpont) és mindössze 21 százaléka az MSZP-re (-11 százalékpont). A biztos szavazó pártválasztók körében a kisebb pártok közül az MDF támogatottsága 4 (+1 százalékpont), a Jobbiké változatlanul 3, az SZDSZ-é pedig 2 százalékos

A relatív többség kormányváltást akar

A kormány romló megítélése nem csupán a pártpreferenciákból olvasható ki. Az adatok szerint csökkent a kormány tevékenységét pozitívan értékelők aránya (31-ről 24%-ra) ugyanakkor valamivel nőtt az ellenzék tevékenységét méltatóké (26-ról 30%-ra).

Januárhoz viszonyítva jelentősen nőtt a kormányváltást kívánók aránya, jelenleg a megkérdezettek pontosan fele támogatná a kormány távozását (+10 százalékpont), ugyanakkor a válaszadók alig egyharmadára esett vissza azok aránya, akik a jelenlegi kormány hatalmon maradását látnák szívesebben (32%, -7 százalékpont). A megkérdezettek több mint fele (52%, +10 százalékpont) úgy vélte, hogy a környezetében élők többsége kormányváltást szeretne. Az ezzel ellentétes hangulatot észlelők aránya mindössze 19 százalék (-3 százalékpont).

Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a megkérdezettek kit látnának szívesebben a miniszterelnöki székben, Orbán Viktort, vagy Gyurcsány Ferencet, februárban újra jelentős különbség mutatkozik a két politikus támogatottságában. Jelenleg a kérdezettek 26 százaléka látná szívesebben továbbra is Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki székben (-4 százalékpont), 37 százaléka szerint pedig Orbán Viktor volna alkalmasabb a poszt betöltésére (+8 százalékpont).

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva