Gazdaság \\ 2021-04-24
Mezőgazdaság és fenntarthatóság

 

A fenntarthatóság egyik alappillére a fenntartható mezőgazdasági termelés. Ezért különösen fontos és időszerű az ezzel kapcsolatos vélemények, nézetek megismerése Magyarországon és Európa-szerte.

Az Eurobarométer és a Forsense felmérései azt mutatják, hogy az emberek a mezőgazdasági gazdálkodók tevékenységét mind Magyarországon, mind az EU-ban elsősorban mint fogyasztók ítélik meg. Az egészséges, megbízható minőségű élelmiszer biztosítása mindenhol prioritást élvez, de míg a déli és kelet-közép európai országokban a minőségi termékek széles választékának biztosítását nevezték meg második helyen legtöbben, addig a gazdagabb nyugat-európai és skandináv országokban az állatok jólétét vagy a környezet védelmét és a klímaváltozást említették többen.

A környezettudatosság sokak számára a megáll a pénztárcánál. A kérdezettek alig több mint fele hozna anyagi áldozatokat is annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelés során vegyék figyelembe a környezetvédelmi és klímavédelmi szempontokat. Magyarország nincs egyedi helyzetben: leginkább a gazdagabb nyugat-európai és skandináv országok lakosai lennének hajlandóak nagyobb arányban anyagi áldozatot is hozni azokért a mezőgazdasági termékekért, amelyek előállításánál figyelembe veszik a környezeti és éghajlatvédelmi szempontokat.

A mezőgazdasággal kapcsolatos általános attitűdök esetében a fenntarthatóság egyes szempontjai kevesebbek számára lényegesek Magyarországon, mint Európában. Ugyanakkor a környezet védelmét is figyelembe vevő mezőgazdasági tevékenységet a kérdezettek nagy többsége nagyon fontosnak tartja.

Noha a magyar lakosság meghatározó része alapvetően látja a klímaváltozásban rejlő veszélyeket, a többség nem érzékeli ebben a mezőgazdasági termelés felelősségét. Ugyanakkor a magyarok nagyobb arányban gondolják, hogy a magyar mezőgazdaságban már történtek erőfeszítések a klímaváltozással szemben, mint az EU teljes felnőtt népessége.

 

202101 A mezőgazdaság és fenntarthatóság
Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva