» Megyei jogú városok polgármesteri esélyei ÖSSZEVETÉS A 2006. ÉVI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEKKEL
Közélet \\ 2006-09-22
Megyei jogú városok polgármesteri esélyei ÖSSZEVETÉS A 2006. ÉVI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEKKEL

Több megyei jogú városban kérdőíves közvélemény-kutatást végeztünk 2006. szeptember folyamán általános politikai kérdésekről. A felmérés nem volt teljeskörű, egyes városok esetében a vizsgálat a közvéleménykutatás nyilvánosságrahozási moratóriuma után történt, jelen elemzésben 10 város felmérési adatait ismertetjük. A kutatás legfontosabb megállapításai:

-Két eddig szocialista vezetésű dunántúli városban van esélye a Fidesznek a fordításra: Győrben és Nagykanizsán. Az egyik SZDSZ "bástya" szintén megdőlni látszik: Békéscsaba.

-Az MSZP "fellegvárban" Pécsett és a jelenleg MSZP-SZDSZ vezetésű Szombathelyen pedig kiélezett küzdelem várható a felek között, de még egyik városban sem dőlt el semmi.

-Nyugat-Magyarország két Fideszes vezetésű (de politikai szimpátiáit tekintve inkább baloldali) városában nagy valószínűséggel nem lesz változás: Kaposváron és Tatabányán marad a jelenlegi ellenzéki polgármester.

Prognózisunk sikeres volt, mindhárom megállapításunk beigazolódott az önkormányzati választásokon. GYŐR, NAGYKANIZSA és BÉKÉSCSABA esetében valóban fordulat következett be, mindhárom korábban kormánypárti vezetésű városban a Fidesz jelöltje győzőtt. PÉCSETT és SZOMBATHELYEN valóban nagyon szoros eredmény született, az első és a második helyen végzett jelöltek közötti különbség nem hogy a hibahatáron belül, hanem 1%-on belül állapodott meg (az általunk mért eredmény alapján a végső győztest így az előbbi városban pontosan jeleztük előre, míg az utóbbiban ez nem így volt). KAPOSVÁRON és TATABÁNYÁN valóban magabiztos ellenzéki győzelem született, mindkét polgármester megtartotta hivatalát.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN győzőtt ismét a Fidesz jelöltje, KECSKEMÉTEN visszakerült a polgármesteri szék a jelenleg kormánypárti támogatással induló volt Fideszes polgármestertől eredeti pártjának jelöltjéhez. SZÉKESFEHÉRVÁRON a jelenlegi MSZP-s polgármester, ha nem is olyan magabiztosan (mint előrejelzésünkben), de megtartotta posztját.

Bevezető

A kutatás során minden városban véletlen mintán, felnőtt korú személyeket kérdeztünk meg CATI módszerrel az általános politikai hangulatról. A mintavétel alapjául a vezetékes telefon-előfizetőket tartalmazó adatbázis szolgált, a válaszadók meghatározása kvótás eljárással korrigált véletlen kiválasztással történt. A válaszadóink a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők alapján reprezentálják a felnőtt korú lakosságot. Az egyes városokban különböző méretű mintákat kérdeztünk le, így ezekben eltérő nagyságú mintavételi hibával számolhatunk. A kutatás adatfelvételeinek zöme még a miniszterelnöki beszéd nyilvánosságra kerülését követő események előtt készült.

A polgármesteri helyek várományosai

A kiválasztott városok 3 csoportba sorolhatóak, az elsőt azok a városok alkotják, amelyekben a jelenlegi polgármester indul és esélyes is a győzelemre. Ezek: Kaposvár, Tatabánya, Hódmezővásárhely, Székesfehérvár, Szombathely és Békéscsaba. A következőbe csoportba azok a megyei jogú városok tartoznak, ahol a mostani ciklusban a regnáló polgármester mögött változott a párttámogatottság. Ezek Kecskemét és Nagykanizsa. Végül pedig felmérést készítettünk olyan városokban, ahol a polgármester nem indul újra posztjáért. Ebbe a 3. csoportba Győr és Pécs sorolható.

Első csoport

Az első csoportba olyan városok kerültek, ahol a jelenlegi polgármesterek esélyesként indulnak, és a várakozásoknak megfelelően a felmérések eredményeiből is az derült ki, hogy két város kivételével mindannyian jó eséllyel indulnak újra székükért. Az egyik kivétel Békéscsaba, ahol a jelenlegi –több ciklus óta e posztot betöltő– szabaddemokrata polgármester esélye a kutatás eredményei alapján kisebb, mint kihívójának, annak ellenére, hogy másik kormánypárti jelölt nem indul a városban. Itt a Fidesz és a KDNP jelöltje, ha minimálisan is, de a hibahatárt meghaladó előnyt tudhat magáénak. A biztos részvételt ígérő, jelöltet is választani tudók körében Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) 54%-ot, Pap János (SZDSZ) 41%-ot, Bálint Jánosné (EBE) pedig 5%-ot érne most el. A városban a jelenlegi országos politikai trendeknek megfelelően az ellenzéki pártok többségbe kerülése valószínűsíthető, ami Békéscsabán a polgármesterrel szemben iduló egyetlen jobboldali jelölt támogatottságában is megmutatkozik.

BÉKÉSCSABA: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

százalék
Bálint Jánosné Halász Zsanett (EBE) 4,6
Pap János (SZDSZ) 24,1
Vantara Gyula (FIDESZ-KDNP-VP) 31,4
biztosan nem menne el szavazni 10,4
nem tudja 18,9
nem mondja meg 10,6
elemszám 270
hibahatár 5,96%

A másik kivétel az ország másik végében fekvő Szombathely, ahol ugyan a jelenlegi polgármester hátránya nem jelentős (hibahatáron belüli), de a leváltására esélyes lehet jobboldali kihívója (nagyon magas a bizonytalanok aránya is, 17%). Az önkormányzati választásokon biztos résztvevő válaszadók 46%-a szavazna a Fideszes Molnár Miklósra, míg Dr. Ipkovich Györgyre az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjére 39%, a korábbi polgármester Szabó Gábort (MDF) 10% támogatja ebben a körben.

SZOMBATHELY: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

százalék
Gombás Endre (SZÖSZO) 0,5
Dr. Gyimesi József (ESZE) 3,4
Dr. Ipkovich György (MSZP-SZDSZ) 27,9
Molnár Miklós (FIDESZ-KDNP-Pro Savaria) 29,8
Dr. Szabó Gábor (MDF) 7,6
biztosan nem menne el szavazni 7,6
nem tudja 17,2
nem mondja meg 6,2
elemszám 270
hibahatár 5,96%

A többi város esetében a jelenlegi polgármesterek előnye szignifikánsan nagyobb ellenfeleiknél. Az eredmények azt mutatják, hogy a polgármesterek elfogadottságát még országosan nagy vihart kavaró ügyek sem befolyásolják (pl. Szita Károly kaposvári, Lázár János hódmezővásárhelyi városvezetők).

KAPOSVÁR: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

százalék
Dr. Kolber István (MSZP-SZDSZ-KSE) 19,1
Szita Károly (FIDESZ-KDNP) 61,1
biztosan nem menne el szavazni 9,5
nem tudja 7,4
nem mondja meg 2,9
elemszám 311
hibahatár 5,56%

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

százalék
Grezsa István (MDF) 5,3
Hernádi Gyula (MSZP) 10,6
Horváth László (SZDSZ) 3,2
Lázár János (Fidesz-KDNP) 57,2
Kovács László (MIÉP) 2,3
nem tudja 12,3
nem mondja meg 9,1
elemszám 504
hibahatár 4,37%

TATABÁNYA: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

százalék
Bencsik János (FIDESZ) 52,5
Lukács Zoltán (MSZP) 20,5
Szentirmai Ferenc (KSZ) 1,1
biztosan nem menne el szavazni 10,5
nem tudja 12,2
nem mondja meg 3,1
elemszám 320
hibahatár 5,48%

SZÉKESFEHÉRVÁR: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

font>
százalék
Karsai Béla (független) 25,5
Viniczai Tibor (MDF) 5,1
Warvasovszky Tihamér (MSZP) 49,0
biztosan nem menne el szavazni 5,4
nem tudja 12,4
nem mondja meg 2,5
elemszám 314
hibahatár 5,53%

Második csoport

A ciklus közben a Fidesztől a kormánypártokhoz átigazolt Dr. Szécsi Gábor jelenlegi polgármester újraválasztási esélye kisebb mint ellenfelének, Dr. Zombor Gábor Fideszes jelölt előnye 9%. A biztos részvevő válaszolók 58%-a áll jelenleg Zombor és 41%-a Szécsi mögött. Nagykanizsán a függetlenként induló, egykor MSZP-s színekben megválasztott jelenlegi polgármester 5%-os hátrányban van a Fideszes Márton Istvánnal szemben, a szocialista jelölt 12%-os támogatottságú. A biztos részvételet ígérő jelöltet választani tudók körében pedig 47%-os Márton (Fidesz), 37%-os Litter Nándor (független) és 17%-os Gáspár András (MSZP) szimpatizánsi köre. (A Fideszes jelölt esélyeit növelheti, hogy itt nem indult MDF jelölt.)

KECSKEMÉT: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

százalék
Gavaldi István (MDF) 1,7
Dr. Szécsi Gábor (SZDSZ-MSZP) 31,8
Dr. Zombor Gábor Zoltán (FIDESZ) 40,9
biztosan nem menne el szavazni 9,8
nem tudja 10,3
nem mondja meg 5,4
elemszám 376
hibahatár 5,05%

NAGYKANIZSA: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

százalék
Gáspár András (MSZP) 11,5
Litter Nándor (Független) 25,5
Marton István (FIDESZ-KDNP) 30,9
biztosan nem menne el szavazni 10,9
nem tudja 14,5
nem mondja meg 6,7
elemszám 269
hibahatár 5,98%

Harmadik csoport

Győrben és Pécsett nem indul a jelenlegi szocialista polgármester, Balogh József illetve Toller László (más-más okból természetesen). Az így megüresedett helyre több jelölt (az eddigi választásokat figyelembe véve Györben most történt a legtöbb jelölés, öt) is esélyesként indul. Győrben az eredmények azt mutatják, hogy legnagyobb esélye a Fidesz jelöltjének Borkai Zsoltnak van, Kun András MSZP-SZDSZ jelöltnek 9%-os a hátránya, míg a független Schmidt Péter újabb 10%-kal elmaradva követi őt (19%-kal itt a legmagasab a nem tudja választ adók aránya). A Pécsett megüresedett helyet szintén többen (négyen) próbálják betölteni, az eddigi többséget és polgármestert is adó MSZP helyi jelöltje Tasnádi Péter nem szignifikáns mértékben, de vezet. Nem egészen 2%-os a hátránya a korábbi polgármesternek, a Fideszes Páva Zsoltnak, a két kisebb parlamenti párt jelöltjeit pedig kb. 4-5%-nyian támogatják (itt Bretter Zoltán személyében indul önálló SZDSZ jelölt is).

GYŐR: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

százalék
Borkai Zsolt (FIDESZ-KDNP) 29,4
Kovacsics Imre (Független) 4,8
Dr. Kun András (MSZP-SZDSZ) 20,3
Dr. Schmidt Péter (Független) 9,6
Szabó József (MDF) 5,0
biztosan nem menne el szavazni 8,3
nem tudja 19,1
nem mondja meg 3,5
elemszám 395
hibahatár 4,93%

PÉCS*: "Ön kire szavazna, ha a következő polgármester-jelöltek közül kellene választania:"

százalék
Páva Zsolt (Fidesz)

31,5

Tasnádi Péter (MSZP)

33,2

Bretter Zoltán (SZDSZ)

3,1

Füredi Péter (MDF)

4,0

biztosan nem menne el szavazni

5,8

nem tudja

15,3

nem mondja meg

7,2

elemszám

1 007

hibahatár

3,09%

*: 2006. augusztusi adatfelvétel

2006. 09. 22.

Az adatfelvétel grafikus ábrázolása a 2. oldalon tekinthető meg.

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva