» Jól hajrázik a Fidesz az EP-kampány finisében – 2009. május
Közélet \\ 2009-05-28
Jól hajrázik a Fidesz az EP-kampány finisében – 2009. május

A Forsense a Századvéggel közös választáskutatási programjának májusi felmérése szerint továbbra is a megkérdezettek háromnegyede tartja fontosnak a választásokon való részvételt. A kutatásból kiderül, hogy emelkedett a Fidesz-KDNP lista várható támogatottsága az összes megkérdezett körében, a Magyarországnak járó 22 EP helyből a májusi mérés szerint 16-ot kapna a Fidesz-KDNP, 5-öt az MSZP és a Jobbik továbbra is 1 helyre számíthat.

A Forsense a Századvéggel közös választáskutatási programjában 1000 főt kérdezett meg 2009 májusában az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatos lakossági ismeretekről és véleményekről. A márciusi 50 százalékról áprilisban 74 százalékra emelkedett azok aránya, akik tudják, hogy idén uniós választások lesznek, májusban ez az arány már csak csekély mértékben növekedett (76 százalék). Nőtt azonban azok száma, akik a választás pontos dátumát is meg tudták mondani. Június 7-ét márciusban a kérdezettek 4, áprilisban 37, májusban már 45 százaléka nevezte meg pontosan.

A Fidesz szavazók kétharmada nagyon fontosnak tartja az EP-választást

Akárcsak áprilisban, úgy májusban is a kérdezettek 74 százaléka tartja összességében fontosnak, vagy nagyon fontosnak az EP-választásokon való részvételt. A Fidesz támogatóinak körében magasabb azok aránya, akik nagyon fontosnak tartják a választást (62 százalék), míg az MSZP szavazók 44 százaléka vélekedett így. A szavazási kedv nem változott jelentősen az elmúlt egy hónap alatt, a megkérdezettek 56 százaléka ígérte biztosra részvételét a június 7-ei voksoláson, ami három százalékkal magasabb, mint áprilisban volt.

Nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

A Forsense májusi adatfelvétele szerint az Európai Parlamenti választásokon a szavazópolgárok 37 százaléka támogatná a Fidesz-KDNP és 10 százalék az MSZP listáját. A két nagy párt közti különbség ugrásszerűen megnőtt egy hónap alatt, 12-ről 27 százalékra (áprilisban a szavazók 25 illetve 13 százaléka szavazott volna a két pártra).

Az Európai Parlamenti választásokon biztosan részt vevő és EP pártlistát is választó csoporton belül a Fidesz-KDNP lista támogatottsága –10 százalékot emelkedve – 72 százalék, az MSZP-é 16 százalék, ami 11 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. A kis pártok közül a Jobbikra 6 százalék, az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2 százalék, az LMP+HP-re és a Magyar Kommunista Munkáspártra 1-1 százalék szavazna ebben a körben.

Milyen pártok képviselőit látnánk szívesen az Európai Parlamentben?

A májusi felmérésben az a kérdés is szerepelt, hogy a választók milyen pártok képviselőit látnák szívesen az Európai Parlamentben. A kérdezettek valamivel több mint fele említette a Fideszt, egynegyedük az MDF-et és az MSZP-t. A Jobbikot a kérdezettek 15, az SZDSZ-t 14 százaléka látná szívesen az Európai Parlamentben. Az LMP-HP-t a kérdezettek 9, az MCF-et 6, Munkáspártot 5 százaléka említette.

A 22 hely várható sorsa

A választópolgárok májusi felmérésben adott válaszai alapján az Európai Parlamenti választáson való részvétel 33 és 39 százalék között várható. A listás szavazás számítási szabályait alkalmazó modell segítségével készült becslés szerint, ilyen részvételi arányok esetén a 22 Magyarországnak járó európai parlamenti helyből 16-ot kapna a Fidesz-KDNP, 5-öt az MSZP és 1-et a Jobbik.

Várható mandátumok száma

Részvétel

Fidesz

MSZP

SZDSZ

MDF

Jobbik

33%-39%

16

5

0

0

1

Módszertan

A Forsense a Századvéggel közös választáskutatási programjában kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2009. május 11. és 25. között, mely során 1006 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatos véleményekről. A mintavétel alapjául a telefon-előfizetőket tartalmazó adatbázis szolgált, a válaszadók meghatározása több-szempontú rétegzett véletlen kiválasztással történt, a mintavételből fakadó hibák iteratív súlyozás segítségével kerültek korrigálásra. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely település típusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. Az itt közölt adatok a teljes mintára vonatkozó kérdések esetén nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével kaptunk volna.

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva