» Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor összehasonlítása – 2007. február
Közélet \\ 2007-02-20
Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor összehasonlítása – 2007. február

A Forsense kérdőíves közvéleménykutatást végzett 2007 február 7. és 13. között, melynek során összesen 960 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztünk meg CATI módszerrel politikai, közéleti kérdésekről.

A válaszadók meghatározása kvótás eljárással korrigált véletlen kiválasztással történt. Válaszadóink a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa) alapján reprezentálják a felnőtt korú magyarországi lakosságot. A mintavételből fakadó hibákat négyszempontú súlyozás segítségével korrigáltuk. A mintavételből fakadóan az itt közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével kaptunk volna.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor összehasonlítása

Kutatásunkban arra kértük meg válaszadóinkat, hogy hasonlítsák össze a két nagy párt vezető politikusát összesen tizenhét tulajdonság alapján. Ezt a kérdés-sort egy évvel korábban is megkérdeztük, s az akkori imázsprofil-összevetésből egyértelműen Gyurcsány Ferenc került ki kedvezőbben, 12 esetben őrá nézve tartották jellemzőbbnek az adott pozitív személyiségjegyet. Most megismételt tesztünk kiegyenlítettebb képet mutat, hiszen nyolc esetben Orbán Viktorra nézve tartják nagyobb arányban karakterisztikusnak az adott tulajdonságot, hét esetben Gyurcsány Ferencre, két esetben pedig nem volt szignifikáns különbség.

Jelenleg egyértelműen (legalább 10 százalékponttal) többen tartják inkább Gyurcsány Ferencre jellemzőnek az újító szellemet, a határozottságot és a magabiztosságot, míg Orbán Viktorra nézve többen vélik igaznak azt, hogy jobban odafigyel az emberek problémáira (ez a tulajdonság mutatta a legnagyobb eltérést, 22 százalékpontot), tapasztaltabb, hitelesebb, megbízhatóbb és őszintébb. Ugyanakkor épp a Fidesz vezérére jellemzőbb tulajdonságok közt vannak azok is, amelyekről a legtöbben vélik úgy, hogy igazából a két politikus közül egyikről sem mondható el: tisztességesség (24%), őszinteség (23%), hitelesség (21%).

Tavaly februárhoz képest tíz tulajdonság esetében csökkent a Gyurcsány Ferencre jellemzőnek vélők aránya, s csak egy esetben nőtt jelentősebben. A romlás azokban az esetekben a legjelentősebb (hiteleség, problémára odafigyelés, megbízhatóság, őszinteség), ahol a legnagyobb Orbán Viktor előnye. Az egyetlen jelentősebb emelkedést az „újító szellemű” tulajdonságjegy alapján mutatta a miniszterelnök. Orbán Viktor megítélése kisebb változást mutat, mint Gyurcsány Ferencé.

Többen tartják ma az emberek problémáira odafigyelőbbnek, megbízhatóbbnak, tisztességesebbnek, megfontoltabbnak, jobb megjelenésűnek és hitelesebbnek, mint egy éve, viszont a magabiztosság és a tapasztaltság tekintetében csökkenést mutat tavalyhoz képest.

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva