» EP választások: a listavezetők ismertsége és népszerűsége – 2009. március
Közélet \\ 2009-04-06
EP választások: a listavezetők ismertsége és népszerűsége – 2009. március

A Forsense 2009 januárjától rendszeresen kérdezi az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatos lakossági ismereteket és véleményeket. A márciusi felmérésben 1000 fő megkérdezésével már vizsgálta a parlamenti pártok és a Jobbik EP-listavezetőinek ismertségét és népszerűségét is.

A lakkosság közel fele még mindig nem tudja, hogy idén kell voksolnia

Márciusban ismét nőtt azok aránya, akik tudják, hogy ebben az évben lesznek az EP választások Míg februárban a kérdezettek 43 százalékának volt tudomása az idei szavazásról, addig márciusban, még a Köztársasági Elnök bejelentése előtt már több mint 50 százalék volt a helyes válaszok aránya.

A június 7-ei dátum nyilvánosságra kerülése minden bizonnyal csökkenteni fogja az időpontban bizonytalanok magas arányát (47 százalék), illetve növeli a pontos dátumot ismerők márciusban még rendkívül alacsony számát. Mindkét nagy párt szimpatizánsai körében növekedett a korábbi hónapokhoz képest a választásokat ezévre datálók aránya, az MSZP szavazók 64 százaléka a Fidesz szavazók 54 százaléka jelölte az idei dátumot.

A két nagy párt szavazói fontosnak tartják a választáson való részvételt

Februárban a választópolgárok 69 százaléka, míg márciusban 68 százaléka tartotta inkább vagy nagyon fontosnak a szavazáson való részvételt. Mind az MSZP mind a Fidesz támogatói az átlagnál fontosabbnak tartják a részvételt, a két párt bázisa között ilyen tekintetben nincs jelentős különbség, ugyanakkor a Fidesz táborában hangsúlyosabb azok véleménye, akik a választást a nagyon fontos jelzővel illetik.

Ebből következik, hogy a szavazáson való részvételt nagyon fontosnak tartó, pártot is választó kérdezettek között a Fidesz előnye még jelentősebb, mint az összes válaszoló körében: a legnagyobb ellenzéki párt EP-listájára 74 százalék, míg az MSZP listájára 18 százalék adná a voksát.

Bokros a legismertebb, Schmitt a legnépszerűbb listavezető

A Forsense márciusi felmérésében külön vizsgálta a parlamenti pártok és a Jobbik EP-listavezetőinek ismertségét és népszerűségét. A legismertebb a listavezetők közül Bokros Lajos, mindössze a válaszolók öt százaléka nem ismerte őt.

A volt pénzügyminiszter osztja meg ugyanakkor leginkább a választópolgárokat, és 40 pontos népszerűségi indexe a legalacsonyabb a listavezetők között. Az öt vizsgált listavezető közül a legnépszerűbb Schmitt Pál, akinek a 100 fokú skálán elért 49 pontos értéke a jelenlegi népszerűségi mutatók szintje mellett viszonylag magasnak mondható, őt követte szorosan Göncz Kinga és Szent-Iványi István. A három listavezető közti különbség nem tekinthető szignifikánsnak.

A felmérés egyik meglepő eredménye, hogy Morvai Krisztina ismertsége nagyobb volt a megkérdezettek körében, mint a magyar politikai élet régi szereplőjének számító Szent-Iványi Istváné.

A teljes politikusi mezőnnyel összehasonlítva kiemelhető, hogy az EP-listák vezetői párttársaik körében is inkább a népszerűbb politikusok közé számítanak. Ez alól Bokros Lajos és Morvai Krisztina jelent kivételt, gyengébb szereplésük éppen abból következik, hogy az ellenoldal szavazói az átlagosnál alacsonyabb, sok esetben a legalacsonyabb osztályzatot adták számukra.

Az előbbi esetében a személy politikai előélete (Bokros – csomag), az utóbbinál elsősorban az őt támogató radikális párt erősebb elutasítottsága okozza az alacsonyabb osztályzatokat. A kis pártok esetében ez a jelenség nem jelent feltétlenül problémát, hiszen az 5 százalékos küszöb eléréshez, nekik nagyobb szükségük van a kisebb számú, de erősen elkötelezett szavazók aktivitására.

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva