Társadalom \\ 2014-05-23
EP-választás becslés

A részvételi adatok hasonlóan alakulhatnak, mint 5 éve, hasonló arányban tartják fontosnak az EP-választást (42%) és hasonló arányban mondják biztosra részvételüket, mint 5 évvel ezelőtti mérésünkben. Ebből akkor 36 százalékos részvételi arány következett, mai becslésünk szerint az idén is valahol 34 és 40 százalék között lesznek a számok.

 

 

• A választáson való részvétel fontossága az 55 év felettiek körében a legmagasabb (a megkérdezettek több mint 50 százaléka van ezen a véleményen), míg a fiatalok körében a legalacsonyabb (27%).
• A településtípus szerinti bontásban nincs az előzőhöz hasonló különbség a kérdés kapcsán: Budapesten és a városokban részvételüket fontosnak tartók aránya 46-46 százalék, míg a megyei jogú városokban 40, a falvakban a 36 százalékot sem éri el.
• Minél elégedettebbek a megkérdezettek az ország dolgaival annál valószínűbb, hogy fontosabbnak tartják a részvételüket a választáson.
• Az április 6-i országgyűlési választáson a Fideszre, ill. a baloldali összefogásra szavazók 54-55 százaléka tartja nagyon fontosnak, hogy az EP-választáson is részt vegyen, a Jobbik szavazóinak aktivitása már az 50 százalékot sem éri el (42%), az LMP-é pedig alig haladja meg a 25 százalékot.
• Az országgyűlési választások eredményével nagyon elégedetteket, ill. nagyon elégedetleneket érinti meg leginkább az EP választás, míg az előbbiek esetén 60 százalékuk gondolja, hogy nagyon fontos az ezen való részvétel, addig az utóbbiak esetén 44 százalék.
• Minél inkább a szélső értékeket választották az osztályzás során arra vonatkozóan, hogy milyen irányba változott a 2010-es választásokat követően Magyarország helyzete, annál nagyobb arányban tartják fontosnak a részvételüket.
• Ez utóbbi két összefüggés is mutatja, hogy május 25-én a kormány, ill. az ellenzék legelkötelezettebb hívei mozdulnak majd.

 

–  A Fidesz támogatottsága ezen az alacsony részvételi szinten 46 és 53 százalék között lehet, attól függően, hogy a biztos szavazókat aktiváló mozgósítás, illetve a győzelem utáni megelégedés hatása erősebb. A támogatottságra természetesen az ellenzéki szavazók aktivitása is hat, ami a szavazatok belső megoszlása mellett a részvételi arányokat is befolyásolhatja.

 

– Az MSZP az idősebb vidéki szavazóit tudja elsősorban „mozgatni”, és ha ők elmennek május 25-én, akkor elérheti, kicsit meg is haladhatja a 16 százalékos arányt a szocialisták támogatottsága.

 

– Az Együtt-PM bázisának a demográfiai karaktere komplementer az MSZP-ével, vagyis főleg fiatal és középkorú városi, budapesti támogatókkal rendelkezik. Az Együtt-PM potenciális bázisa az LMP bázisával is átfedésben van, sok hasonló karakterű szavazójuk van, főleg Budapesten vetélytársai egymásnak a szavazatokért folytatott versenyben.

 

– A DK a városi, idősebb, erősen elkötelezett baloldaliak köréből rekrutálhatja a legtöbb szavazót, a leggyengébb pozíciói az aktív korúak körében vannak. Gyurcsány Ferenc pártja esetében a leginkább kérdéses a bejutási küszöb átlépése a baloldali ellenzéki erők közük.

 

– A mérési adatok szerint a Jobbik, szavazóbázisának könnyebben motiválható, középkorú részét tudja mozgósítani az EU választásokon. Vasárnap hátrányos lehet Vona Gáborék számára a kisebb településen élők gyengébb aktivitása. A várható 35 százalék feletti részvétel esetén a pártra szavazók aránya 14 – 17 százalék között lehet.

 

– Az LMP az a párt, amelyet lényegesen nagyobb rokonszenv tábor vesz körül, mint amekkorát valójában mozgósítani tud, ezért ez alkalommal fokozottan érvényes a kérdés, hogy mire volt elég kampányuk és jelenlétük a médiában az elmúlt hetekben. A sok szimpatizáns mellett több dolog is problémát okoz a pártnak. 1) A legfiatalabbakat a legnehezebb az urnákhoz vinni, ezért nehezen váltható szavazatokra támogatásuk, 2) az alacsony részvételi arány így kiemelten sújtja az LMP-t, ahogy az 5 évvel ezelőtt is történt, 3) a gyenge vidéki háttér és hálózat problémája mellett Schifferéknek meg kell küzdeniük saját korábbi szakadárjaikkal is, akik az Együtt-PM színeiben ugyanazt a fiatalos urbánus bázist tekintik célcsoportjuknak a városokban és Budapesten, mint az LMP. Ezek alapján gondoljuk, hogy a párt támogatottsága valahol 4 és 6 százalék között lehet majd május 25-én, attól függően, hogy hogyan sikerül megküzdenie a fiatalok inaktivitásával, illetve az Együtt-PM aktivitásával.

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva