» Az Orbán-kormány három éve – értékelés és várakozás
Társadalom \\ 2013-07-19
Az Orbán-kormány három éve – értékelés és várakozás

Nem meglepő, hogy a 2010-ben az MSZP-re szavazók óriási többsége negatív osztályzatot adott, de minden negyedik, korábban Fideszre szavazó is negatívan értékeli a kormányt (ugyanakkor a Fidesz 2010-es szavazóinak többsége kedvezően látja a kormány teljesítményét). A Jobbik szavazói a fideszes és szocialista szavazók „között” helyezhetők el, közel háromnegyedük negatívan értékelte az Orbán-kormány tevékenységét, mintegy harmaduk viszont pozitívan.

 

dia1

 

Rosszabb a kormány megítélése, ha az emberek várakozásaikhoz képest értékelik a kabinet teljesítményét. Alig egyharmaduk számított hasonló teljesítményre, hatvan százalékuk jobbra számított, és csak 12 százalékuk mondta, hogy a kormány jobban teljesít, mint amire számított. A Fidesz szavazóinak is közel fele jobb teljesítményre számított, viszont negyedük pozitívan csalódott. A szocialista szavazók sokkal jobb teljesítményre számítottak, de a Jobbik egykori támogatóinak háromnegyede is úgy gondolja, a kormány rosszabbul teljesít, mint amit vártak.

 

dia2

 

A kérdezettek közel fele szerint Magyarország helyzete rosszabb lett 2010-hez képest, ezt a nézetet a Fidesz egykori szavazóinak negyede is osztja. Viszont jelentős számban vannak, akik szerint az ország helyzete jobb lett, ezt minden harmadik kérdezett így látja – a Fidesz 2010-es szavazóinak több mint fele, de a Jobbikra voksolóknak is 18 százaléka így gondolja. A 2010-ben az MSZP-t választók háromnegyede szerint rosszabb lett az ország, de más kérdésekre adott válaszaikhoz képest viszonylag jelentős azok aránya (19%), akik szerint Magyarország helyzete nem változott a kormányváltás óta.

 

dia3

 

A kormány inkább negatív megítélése ellenére az emberek nagyobb része, 47 százaléka nem szeretne kormányváltást. Pedig többségük ezzel ellentétes véleménnyel találkozik szűkebb környezetében, 46 százalékuk úgy látja, hogy többségben vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, és csak 34 százalékuk látja úgy, hogy az Orbán-kabinet maradását szeretnék többen a környezetükben. A saját és a környezetnek tulajdonított kormánnyal kapcsolatos attitűdök többnyire azonosak: az összes kérdezett mintegy 28-30 százaléka gondolkodik azonosan a környezetével. Akik azonban nem szeretnének kormányváltást, bizonytalanabbak: az összes kérdezett 9-9 százaléka a jelenlegi kormány maradását szeretné, azonban vagy úgy látják, hogy a környezetük váltást szeretne, vagy nem tudják megítélni mások szándékait. A kormányváltást támogatók sokkal magabiztosabbak, többségük azonosan ítéli meg e kérdés tekintetében saját környezetüket, mint ahogy maguk is gondolkodnak a kabinet jövőjéről.

 

A 2010-ben a Fideszre szavazók többsége kitart a kormány mellett, egyharmaduk azonban kormányváltást szeretne, a korábban Jobbikra szavazók körében háromnegyedre tehető a kormányváltást akarók aránya. A jelenleg bizonytalan szavazók inkább az ellenzéket erősítenék, körükben kétszer annyian szeretnének kormányváltást, mint ahányan a mostani kabinet további munkáját választanák. A preferenciájukat eltitkolók nagyobbik része viszont inkább a kormány maradását szeretné, viszont e körben jelentős a kormány távozását támogatók aránya éppúgy, mint akik most nem tudják eldönteni, mit várnának a 2014-es választástól.

 

dia4

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva