» A technológiai fejlődéssel, robotizációval kapcsolatos vélemények
Környezet, innováció \\ 2020-11-25
A technológiai fejlődéssel, robotizációval kapcsolatos vélemények

 

A Forsense 2020 őszi felmérése során tízből nyolc kérdezett fontosnak tartotta a technológiai eszközök fejlődését, míg húsz százalékuk nem örül a gyors technológiai változásoknak, esetleg kimondottan károsnak is tartja ezt.

A férfiak, a fiatalabbak, a legalább érettségivel rendelkezők, valamint az átlagosnál jobb anyagi helyzetűek ítélik meg inkább pozitívan a technológia változásokat. A nyitottság általában technikai optimizmussal is párosul: akérdezettek több mint kétharmada úgy véli, hogy technológiai fejlődés összességében több előnnyel jár, mint amennyi hátránnyal. Ebben az esetben is a férfiak, a fiatalabbak, a kvalifikáltabbak és a jobb anyagi helyzetűek látják nagyobb arányban pozitívan a technológiai fejlődés szerepét.

Akik egyébként is nyitottabbak, pozitívabban viszonyulnak a technológiai fejlesztésekhez, azok inkább környezettudatos módon választják ki az általuk használt technikai eszközöket. A különbség e tekintetben jelentős a társadalom többi részéhez képest. Ennek részben anyagi okai is lehetnek: a technológiai fejlődés iránti pozitív viszonyulás a magasabb státusszal jár együtt, ami pedig könnyebben lehetővé teszi az – adott esetben drágább – technikai eszközök környezettudatos

A robotizációval kapcsolatosan meglehetősen kevesen szereztek saját tapasztalatot hazánkban. Ennek megfelelően sokakban nagy a fenntartás ezzel az ismeretlen jelenséggel. A kérdőívben felsorolt öt közül két olyan tevékenység van, amelytől nem idegenkedik a többség: ha robot segítené a munkájában, illetve, ha a vásárolt termékeket drón vagy robotizált szállítóeszköz kézbesítené. Ezzel szemben inkább kényelmetlenül érezné magát a kérdezettek többsége, ha egy robot (számítógép  által vezérelt automata műszer) végezne el rajta egy műtétet, ha egy robot nyújtana szolgáltatást és társaságot neki idős korában, vagy ha gyengélkedne, illetve ha sofőr nélküli autóban utazna a forgalomban.

 

technológia_elemzés_2020_11
Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva