Társadalom \\ 2010-02-19
A magyarok tartanak a klímaváltozástól

A 2009 decemberi koppenhágai klímacsúccsal egy időben készült a Forsense 1000 fős közvélemény-kutatása a globális felmelegedésről. Az ENSZ szerint Magyarország lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb áldozata, nem mindegy tehát, hogy mennyire tájékozott a lakosság a témát illetően.

A felmérés eredménye szerint a magyarok igencsak tartanak a klímaváltozástól. A kérdezettek 43 százalékát nagymértékben aggasztja a globális felmelegedés jelensége, 41 százalékát inkább nyugtalanítja, s csupán 12 százalék mondta, hogy egyáltalán, vagy inkább nem nyugtalanítja a klímaváltozás. A globális felmelegedés jelenségét tagadók aránya pedig elenyésző, az 1 százalékot sem érte el.

A Forsense felmérése szerint a magyarok 61 százaléka teljes mértékben egyetértett azzal az állítással, hogy az emberi tevékenység felelős a globális felmelegedés jelenlegi nagyságáért, további 30 százalék pedig inkább egyetértett a kijelentéssel. A teljes mértékben egyetértők aránya elsősorban a 35 év alattiak (73 százalék), és az érettségizettek (68 százalék) körében volt kiemelkedően magas.


Módszertan
A Forsense kérdőíves közvélemény-kutatást végzett december 8. és 17. között, melynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel a klímaváltozással kapcsolatban. A mintavétel alapjául a telefon-előfizetőket tartalmazó adatbázis szolgált, a válaszadók meghatározása több-szempontú rétegzett véletlen kiválasztással történt. A mintavételből fakadó hibák iteratív súlyozás segítségével kerültek korrigálásra. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.
Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva