» A klímaváltozás társadalmi percepciója, klímatudatosság
Környezet, innováció \\ 2019-06-10
A klímaváltozás társadalmi percepciója, klímatudatosság

 

A Forsense felmérése szerint a kérdezettek 97 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy a klímaváltozás egy napjainkban is zajló jelenség, 85 százalékuk teljes mértékben egyetért azzal, hogy ehhez az ember tevékenysége is hozzájárul. A válaszolók háromnegyede nagyon komoly problémának tartja a klímaváltozást, és a magyar felnőtt lakosság többsége tart is tőle, ám sokan azt egy időben és térben még távoli veszélyforrásként érzékelik. Minden ötödik kérdezett mondta, hogy nagyon érdeklődik a klímaváltozás iránt. A jobb anyagi helyzetűek, a városban élők, illetve a diplomások érdeklődése jelentősebb.

 

Az európai közvéleményt rendszeresen szondázó Eurobarométer felmérés szerint Európa-szerte folyamatosan növekszik azok száma, akik szerint a globális felmelegedés fontos probléma. Ugyanakkor a magyarországi válaszadók – más kelet- illetve közép-európai országok lakóihoz hasonlóan – jóval nagyobb arányban tartanak a migrációtól és a terrorizmustól, mint a globális felmelegedéstől. A magyarok döntő része ismeri a klímaváltozás jelenségét, és tudatában van annak emberi hátterével, ugyanakkor a saját országgal kapcsolatos legfontosabb kihívások tekintetében a klíma ügyét csupán 7 százaléka említette az utolsó európai felmérésben.

 

A Forsense válaszolóinak (57 százaléka) úgy gondolja, hogy saját maga mindent, vagy legalábbis majdnem mindent megtesz azért, hogy fenntartható módon használja a természeti erőforrásokat. Ezzel szemben jóval kritikusabbak az emberek a környezetükben élőkkel, és még inkább úgy általában a „magyar emberekkel” szemben. A klímatudatossággal kapcsolatos önkép tehát többnyire sokkal kedvezőbb, mint ugyanennek társadalmi percepciója.

 

A magyarországi kérdezettek a környezetet fenyegető veszélyek közül kiemelten fontosnak tekintik a vízzel (tiszta ivóvíz, természetes vizek védelme) kapcsolatos problémákat, és ezen belül a klímaváltozás lehetséges következményei közül a tiszta ívóvíz hiányától tartanak a legtöbben. Az életfeltételek ellehetetlenülése miatt bekövetkező migrációtól szintén sokan tartanak, de ennek megítélését alapvetően befolyásolja a politikai preferencia: a Fidesz szavazóinak 60 százaléka nagyon tart a klímamenekültek megjelenésétől, más pártok szavazói körében arányuk legfeljebb 40 százalékra tehető.

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva