» 7. Nemzetközi Társadalomtudomány Módszertani Konferencia – 2008 Nápoly
Társadalom \\ 2008-09-16
7. Nemzetközi Társadalomtudomány Módszertani Konferencia – 2008 Nápoly

 

2008. szeptember 1.-5. között rendezték meg Nápolyban (Olaszország), a 7. Nemzetközi Társadalomtudomány módszertani konferenciát. A rangos nemzetközi konferencián a Forsense Piac- és Közvélemény-kutató Intézet munkatársai két előadással is részt vettek.

 

Jelenfi Gábor, Kmetty Zoltán, Rosta Gergely:

A kérdőív szerkesztés hatása a kérdőíven belüli nem válaszolók arányára

2008. március 9-én három kérdés kapcsán tartottak népszavazást Magyarországon. A Demokrácia Kutatások Magyarországi Központja (DKMK) és a Forsense Piac- és Közvélemény-kutató Intézet egy négy héten át tartó telefonos (CATI) kutatást végzett a népszavazási kérdésekről a választások előtt. A kutatásban a kérdőív struktúráját többször is megváltoztattuk, hogy elemezhessük a kérdőív szerkesztés hatását az eredményeinkre, valamint a kutatás során egy úgynevezett gördülő mintavétel hazai viszonyokra alkalmazott implementációját használtuk fel, ami lehetővé tette az adatok longitudinális elemzését is. Az előadás elsődleges célja, hogy bemutassa a kérdőívszerkesztés kontextuális hatásait, kiemelten vizsgálva a „nem válaszolók” arányainak változását. Az eredményeinket megpróbáljuk elhelyezni, egy általánosabb kutatási kontextusba is.

Az angol nyelvű előadás ppt prezentációja letölthető innen

 

Bozsonyi Károly, Kmetty Zoltán:

Az adatfúzió érvényessége és a Feltételes Függetlenségi Hipotézis megsértése

 

Statisztikailag egy adatfúziós összekapcsolás akkor érvényes, ha a Feltételes Függetlenségi Hipotézis (FFH) teljesülni tud. Az adatfúzió alkalmazása elleni egyik legnagyobb érv, hogy a gyakorlatban nem tudjuk, hogy az FFH megsértés, mekkora hibát eredményez. Az előadás szimulált adatbázisok felhasználásával elemzi, hogy az FFH megsértésének különböző szintjeire, hogyan reagálnak az eltérő adatfúziós módszerek, és milyen mértékben sérülnek az elméleti korrelációs mátrixaink.

Az angol nyelvű előadás ppt prezentációja letölthető innen

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva