» 2009. szeptemberben három párt lépné át a parlamenti küszöböt
Közélet \\ 2009-09-22
2009. szeptemberben három párt lépné át a parlamenti küszöböt

A Századvég és a Forsense szeptember eleji kutatása szerint továbbra is jelentős a különbség a két legnagyobb párt támogatottságában. Rajtuk kívül csupán egy politikai erőnek, a Jobbiknak van esélye az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére.

Jelentős különbség a két nagy párt támogatottságában

2009 szeptemberében jelentős előnnyel vezet a Fidesz az MSZP előtt. A kormánypárt támogatottsága jelenleg 14 százalék az összes szavazó körében, a Fideszé pedig 25 százalék. A biztosan szavazó pártot választók körében a Fidesz továbbra is a szavazatok közel hattizedére (57 százalék), míg az MSZP a szavazatok negyedére (25 százalék) számíthatna, míg a júniusi támogatottságát stabilan őrző Jobbik 12 százalékra. A Jobbik kivételével más kispártnak nincs esélye az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére. Az SZDSZ-re szavazók aránya a biztosan szavazó pártot választók körében már az 1 százalékot sem éri el. Az MDF és az LMP júniusban még 4-4 százalékon állt, ha most tartanának parlamenti választást, úgy az LMP a szavazatok 2 százalékát, az MDF 1 százalékát szerezhetné meg.

Se kormányt, se ellenzéket

A Bajnai-kormány megítélése megalakulása óta folyamatosan javul, ám a kabinetet illetően a többségi vélekedés még mindig alapvetően negatív. Szeptemberben a megkérdezettek több mint fele, 52 százaléka értékelte negatívan a kormány tevékenységét. A kabinet értékelése elsősorban a pártszimpátiától függ. Az MSZP szavazóinak 93 százaléka ítélte meg pozitívan a kormányt, a Fidesz szavazóinak 84 százaléka viszont negatívan. Nem kedvező az ellenzék tevékenységének megítélése sem. A politikai évadnyitót megelőzően készült adatfelvétel szerint szeptemberben az ellenzék tevékenységét pozitívan megítélők aránya 32 százalék, míg negatív véleményen a kérdezettek 58 százaléka van. Továbbra is jelentős azok aránya, akik mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel elégedetlenek (24 százalék).

Pártok támogatottsága* (százalékban) 2009. szeptember

Összes megkérdezett

Pártválasztók

Biztos szavazó pártválasztók

MSZP

14

28

25

Fidesz

25

49

57

SZDSZ

1

2

1

MDF

1

2

1

Jobbik

6

13

12

LMP

1

2

2

egyéb párt

2

3

2

NT/NV

50

*kerekített adatok. A kerekítés szabályai miatt az oszlopok összege nem feltétlenül adják ki a 100%-ot.

Módszertan:

A Forsense a Századvéggel közös választáskutatási programjában kérdőíves közvélemény-kutatást végzett szeptember 2. és 18. között, melynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztünk meg CATI módszerrel aktuális politikai, közéleti kérdésekről. A mintavétel alapjául a telefon-előfizetőket tartalmazó adatbázis szolgált, a válaszadók meghatározása több-szempontú rétegzett véletlen kiválasztással történt, a mintavételből fakadó hibák iteratív súlyozás segítségével kerültek korrigálásra. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. Az itt közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével kaptunk volna.

Facebook
© 2024 Forsense 2.0 Kft. | Minden jog fentartva